snelheid
// internet snelheid

Welke internetsnelheid moet ik kiezen?

Zonder haperingen of storing gamen en razendsnel over het internet surfen en alles downloaden wat je tegenkomt? Met een goede internetsnelheid zoals glasvezel of kabel kan dat allemaal. Maar hoeveel moet die internetverbinding in mb’s dan eigenlijk zijn?

De juiste internetsnelheid is belangrijk om goed en zonder problemen te kunnen op alle manier goed gebruik te kunnen van maken van het internet, netflixen of gamen. Welke internetsnelheid u moet kiezen? Het verschilt per huishouden, we leggen het u zo duidelijk mogelijk uit.

Wilt u uw huidige internetsnelheid testen, klik dan hier om naar onze eigen speedtest te gaan. Met een druk op de knop komt u achter uw down-uploadsnelheid en ping.

 

// internet snelheid

Wat is een goede internetsnelheid?

De beste internetsnelheid voor u hangt volledig af van het soort internetgebruik. Wat er wordt gedaan op het internet en met hoeveel mensen (tegelijkertijd) de internetverbinding wordt gebruikt.

Iedere snelheid is weer geschikt voor een ander soort internetgebruiker.

Hier een voorbeeld: Een film in de geweldige 4K-resolutie streamen neemt 25 Mega bits per seconden(Mbps) in beslag. Kijken er bij u thuis vier mensen tegelijkertijd op aparte apparaten naar een 4K-resolutie film, dan heeft u dus al minimaal 100 Mbps nodig.

Hier een beeldvorming voor u hoeveel Mbps u minimaal gebruikt per persoon, verdeeld over veel veelvoorkomende online activiteiten:

Type internet gebruikInternetsnelheid nodig
Website surfen (webshops, informatieve site’s, E-mail)20 Mbps
4K resolutie streaming (Youtube, Netflix, Videoland)75 Mbps
Interactieve tv25 Mbps
Online video sharing platformen25 Mbps

Hier de richtlijnen voor bepaalde situaties en de benodigde internetsnelheid:

50 Mbps: voor de klein verbruiker

Een informatieve site opzoeken, streamen op één apparaat, e-mailen of gewoon wat internet surfen? Voor dit internetverbruik is een internetsnelheid van 50 Mbps voldoende. Dit is over het algemeen een langzame snelheid, maar goed genoeg voor één persoon. Woon je met meerdere mensen in huis die tegelijkertijd internetten? Dan kan je beter kiezen voor wat meer mbps.

100 Mbps: een goed gemiddelde

De meeste mensen hebben voldoende aan een snelheid van 100 Mbps. Simpelweg surfen op het internet is uiteraard meer dan genoeg met deze snelheid. Je internet is dan snel genoeg om met meerdere apparaten video’s te streamen.

200 Mbps: voor internetgebruikers die zekerheid willen

Zorgeloos online gamen en online streaming diensten gebruiken zoals Netflix. Wilt u deze ook de hoogste resolutie gebruiken? Dan heeft u minstens 200 Mbps nodig. Dit is een goeie internetsnelheid die het makkelijker maakt om ook sneller grote bestanden te downloaden, en om te gamen zonder vertraging. Vooral wanneer meerdere personen mbps verbruiken op dezelfde verbinding.

500 Mbps: genieters van onbeperkte mogelijkheden

Wanneer meerdere mensen in huis online gamen, Netflixen en grote bestanden downloaden, dan is 500 Mbps ruim genoeg. Deze snelheid geeft grote huishoudens de mogelijkheid om allemaal op topsnelheid van het internet gebruik te maken. Iedereen kan in hoge resoluties content streamen, en meerdere gamers in huis is ook geen probleem.

1 Gbps: voor de speedfreak, gamers en werk professionals 

Een snelheid van een gigabit per seconde(Gbps) is de snelste verbinding die je kunt krijgen. Dit is dus ook wel echt het epitome van snelheid. Moeiteloos meerdere 4K-resolutie video’s steamen,  grote downloads zijn binnen een paar tellen gedownload. Met deze snelheid is je huis eerder vol met mensen dan dat er teveel op de internetverbinding zitten, genoeg voor iedereen dus.

// Internet snelheid

Hoe werkt internetsnelheid?

Uw internetsnelheid geeft aan hoe goed uw internetverbinding gegevens kan uitwisselen met internetservers.

De uploadsnelheid en downloadsnelheid is de snelheid waarmee gegevens verzonden kunnen worden. In veel gevallen is de downloadsnelheid sneller dan de uploadsnelheid. Dat heeft een belangrijke reden, want internetgebruikers downloaden meer dan uploaden.

Ben je met meerdere personen en apparaten tegelijkertijd online? Dan is een hogere bandbreedte belangrijk. Zo voorkom je dat er data ontstopping veroorzaakt wordt, waardoor je internet vertraagd of bijna onbruikbaar wordt.

Hoe snel is uw internet?

Denk je dat je internetsnelheid op dit moment te laag is? Controleer dan je huidige verbinding, zodat je kunt inschatten welke internetsnelheid het beste bij je past.

Hier vind je de juiste stappen om je internetsnelheid te meten.

 • Sluit alle programma’s af.
 • Zorg dat er geen andere apparaten streamen, downloaden, uploaden of aan het updaten zijn.
 • Doe de vergelijkprovidersnel speedtest.

Aan het eind van de meting krijg je een overzicht te zien met daarin de belangrijkste gegevens. Zo zie je de pingsnelheid, downloadsnelheid en uploadsnelheid.

Wifi vs. kabel

Een internetverbinding via een netwerkkabel is altijd sneller dan een wifiverbinding. Je bent dan direct aangesloten op je internetaansluiting. Data hoeft dan niet een draadloze weg af te leggen, vol met obstakels en stoorzenders.

Met een bekabelde verbinding haal dus altijd het meeste uit je internetabonnement, wifi werkt ook prima maar deze is minder stabiel en heeft lagere max snelheden dan de kabel.

Type internetverbinding

Er zijn drie soorten vaste internetverbindingen. Welke verbinding je hebt, bepaalt hoe hoog je maximale internetsnelheid is.

 • DSL: Een koperverbinding via het verouderde telefoonnetwerk kan snelheden tot 200 Mbps bereiken. De snelheden zijn onbetrouwbaar, en verschillen zelfs per adres.
 • Kabel: Een coaxverbinding via de televisiekabel biedt stabieler internet tot 1000 Mbps. Je verliest weinig bandbreedte, en je krijgt dus de downloadsnelheid waar je voor betaalt. De uploadsnelheid is wel traag.
 • Glasvezel: Een glasvezelverbinding biedt het snelste internetabonnement. De snelheid van je internetverbinding kan oplopen tot 8000 Mbps.

Uw abonnementssnelheid

Wil je zonder problemen kunnen internetten, dan heb je een internetabonnement nodig die snel genoeg is voor al het internetgebruik voor uw huishouden.

Heb je een abonnementssnelheid van 50 Mbps, en zijn twee personen een 4K-resolutie films of videos aan het streamen? Dan heb je te weinig downloadsnelheid en krijg je niet het gewilde resultaat. Ook maken deze twee video’s al het breedband op en kan niemand anders nog iets doen met het internet.

Kies voor een internetabonnement met tenminste 100 Mbps per persoon in huis. Dan weet je zeker dat je zonder vertraging kunt streamen en internetten en gamen.

Verhoog uw internetsnelheid

Niemand zit te wachten op een haperende internetverbinding. En dat is ook niet nodig, want er is altijd een oplossing voor beter, sneller en goedkoper internet. Hiervoor komt onze vergelijker goed van pas, deze filtered die opties met gemak die u aangeeft.

Overstappen voor sneller internet

Wanneer je regelmatig last hebt van een trage internetverbinding, overweeg dan om over te stappen naar een provider met een hogere abonnement snelheid. Dit kan bij dezelfde provider, maar mogelijk hebben andere internetproviders een beter aanbod.

Onze internetvergelijker helpt je met het uitzoeken van een beter internetabonnement. Hiermee kun je alle snelheden en prijzen van internet pakketten met elkaar vergeli

 

// FAQ

Veelgestelde vragen over internetsnelheid

Wat is internetsnelheid

Internetsnelheid is de snelheid waarmee data van en naar uw apparaat wordt verzonden. Dit wordt gemeten in bits per seconde (bps) of bytes per seconde (Bps). De snelheid waarmee data wordt verzonden, is afhankelijk van de technologie die wordt gebruikt, zoals DSL, kabel, glasvezel of mobiele internet.

 

Wat is internetsnelheid precies

Internetsnelheid is de hoeveelheid gegevens die per seconde via uw internetverbinding verstuurd kan worden. Dit wordt gemeten in megabits per seconde (Mbps). Hoe hoger de internetsnelheid, hoe sneller u kunt browsen, streamen, downloaden en uploaden.

 

Hoeveel Mbps heb ik nodig voor mijn dagelijkse internetgebruik?

Het hangt af van uw specifieke internetgebruik, maar hieronder vindt u een indicatie van de aanbevolen internetsnelheid voor verschillende activiteiten:

 • Basis internetgebruik (e-mailen, browsen, social media): 25 Mbps
 • Streaming van video (bijvoorbeeld Netflix, YouTube): minimaal 50 Mbps
 • Online gamen: minimaal 100 Mbps
 • Downloaden en uploaden van grote bestanden: minimaal 250 Mbps

Houd er rekening mee dat deze aanbevolen snelheden gelden voor één apparaat tegelijk. Als u meerdere apparaten tegelijk gebruikt, zoals een laptop, tablet en telefoon, zal u waarschijnlijk een hoger internetsnelheid nodig hebben.

 

Wat is een goede internetsnelheid voor mijn gezin?

Het hangt af van het internetgebruik van uw gezin, maar in het algemeen wordt aangeraden om voor een internetsnelheid van minimaal 250 Mbps te gaan als u een gezin heeft. Dit geeft u voldoende snelheid voor basis internetgebruik, streaming van video en online gamen, en geeft u ook wat extra ruimte als uw gezinsleden tegelijkertijd online zijn.

Wat is een goede internetsnelheid voor werk vanuit huis?

Als u vaak werkt vanuit huis, is het belangrijk om een snelle en betrouwbare internetverbinding te hebben. Aanbevolen internetsnelheden voor werk vanuit huis zijn minimaal 50 Mbps, maar dit kan afhangen van de specifieke eisen van uw werk. Als u vaak grote bestanden moet versturen.

 

Hoe meet ik mijn huidige internetsnelheid

Maak voor het meten van de snelheid van uw internetverbinding gebruik van een speedtest. Deze test geeft u een indicatie van de upload- en download snelheid van uw huidige internetverbinding.

 

Wat is de verschil tussen upload- en download snelheid

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee data van uw apparaat naar het internet wordt verzonden. Download snelheid is de snelheid waarmee data van het internet naar uw apparaat wordt ontvangen. In de meeste gevallen is de download snelheid hoger dan de upload snelheid.

 

Hoe kan ik mijn downloadsnelheid verhogen

Er zijn meerdere manieren om uw de downloadsnelheid van uw internetverbinding te verhogen:

 • Plaats uw router in de buurt van waar u uw laptop, computer, tablet of telefoon gebruikt: Het verkort de afstand tussen uw apparaat en de router, waardoor de snelheid van uw internetverbinding toeneemt.

 • Vermijd het gebruik van andere wifi-netwerken: Andere wifi-netwerken in de buurt kunnen interferentie veroorzaken en de snelheid van uw internetverbinding verminderen.

 • Sluit alleen de apparaten aan die u op dat moment gebruikt: Hoe meer apparaten op uw netwerk zijn aangesloten, hoe meer verkeer er op het netwerk is en hoe trager de internetverbinding kan zijn.

 • Upgrade uw abonnement: Als u vaak tegen de datalimieten aanloopt of als u regelmatig tegen beperkingen van de bandbreedte aanloopt, is het misschien verstandig om uw abonnement op te waarderen voor een hoger tarief. Doe de postcodecheck om de verschillende internet abonnementen te vergelijken.

 

Hoe kan ik mijn uploadsnelheid verhogen

Er zijn verschillende manieren om uw internetupload snelheid te verhogen:

 • Optimaliseren van de routerinstellingen: U kunt de instellingen van uw router optimaliseren om de uploadsnelheid te verhogen. Dit kan onder andere door het aanpassen van de kanalen van de wifi-verbinding of het aanpassen van de QoS (Quality of Service) instellingen.

 • Verbinding maken met een Ethernet-kabel: Door verbinding te maken met het internet via een Ethernet-kabel in plaats van een wifi-verbinding, kunt u uw internetupload snelheid verhogen. Dit komt omdat een Ethernet-verbinding sneller data verstuurd is dan een wifi-verbinding.

 • Verwijderen van software die de bandbreedte gebruikt: Sommige software, zoals download managers of torrent-clients, kunnen de internetupload snelheid beïnvloeden. Door deze software te verwijderen of te beperken in hun bandbreedte gebruik, kunt u de uploadsnelheid van uw internetverbinding verhogen.

 • Upgrade van uw internetabonnement: Als uw internetabonnement een beperkte bandbreedte heeft, kunt u overwegen om te upgraden naar een abonnement met een hoger bandbreedte. Doe de postcode check om de opties te vergelijken.

 • Upgraden van uw router: Als uw router oud is, kan het upgraden naar een nieuwere router helpen om de uploadsnelheid van uw internetverbinding te verhogen.

 

// review

Trustpilot

TrustScore 4 uit 5

Klanten geven Vergelijkprovidersnel.nl een
gemiddelde score van 4,4/5!